Pentru majoritatea dintre noi calificativele Eco, Organic, Bio dă un plus de valoare produsului pe a cărui etichetă se găsesc. Și în cele mai multe cazuri, așa-zisa „evaluare” dă rezultate bune. Însă de fapt, toţi aceşti termeni definesc acelaşi lucru, produse ecologice, realizate – conform legii – fără utilizarea substanţelor chimice, fără intervenţii genetice şi în armonie cu natura şi mediul inconjurător, dar şi certificate, autorizate.
De exemplu, în America și Canada se folosește cel mai adesea termenul Organic, în timp ce în Germania se folosește Eco sau Ecologic, iar în Italia se folosește Bio. În România poți întâlni oricare dintre acești termeni, în funcție de zona de proveniență a produsului.
Organic – se utilizează pentru produse agroalimentare în spaţiul anglo-saxon. Alimentele etichetate „Organic” conțin în proporție de minim 95% ingrediente cultivate fără fertilizatori, pesticide, erbicide sau alte substanțe chimice, pe sol netratat cu substanțe sau îngrășământ chimic de cel puțin 3 ani. Agricultura organică respinge folosirea hormonilor de creștere, a ingineriei genetice sau a iradierii în vederea conservării alimentelor. Iar pentru ca un produs să fie catalogat drept „100% organic”, acesta trebuie să conțină exclusiv ingrediente cultivate organic.
Eco și Bio – înseamnă acelaşi lucru, fiind folosite în special în spaţiul franco-german.
Să vedem care este diferenţa și între Organic – Eco – Bio, pe de-o parte şi Natural pe de altă parte?
Astfel, din punct de vedere legal, Natural nu înseamnă nimic, este doar o denumire de marketing. Pentru că orice poate fi natural, fără constrângeri legale. Iar din punct de vedere al certificărilor private, Natural se foloseşte pentru unele produse, care nu îndeplinesc toate condiţiile pentru a fi organice, este ceva de mijloc, între produsele obişnuite şi produsele organice. Totodată calificativul Natural sau 100% Natural aplicat pe eticheta unor produse nu este decât o strategie de marketing și nu oferă neaparat garanţia unui produs de calitate. Și asta, deoarece un produs marcat Natural poate să conţină aditivi alimentari și coloranţi.
Ce produse agricole și ce tipuri de mâncare pot fi certificate “BIO”?
Pot fi certificate Bio următoarele produse: legumele, fructele, carnea, lactatele, mâncarea pentru bebeluși, vinurile, berea, iaurturile, prăjiturile, produsele de patiserie, cerealele, pâinea, biscuiții, mezelurile, sucurile, fructele conservate, ceaiul și chiar cafeaua. În producerea acestora este interzisă utilizarea substanțelor chimice, a fertilizanților, pesticidelor, a aditivilor alimentari, a organismelor modificate genetic și a radiațiilor cu raze X. Iar pentru a fi comercializate ca produse ecologice, acestea trebuie certificate de organizațiile internaționale din domeniu.
Cine poate produce mâncare “ECOLOGICĂ”?
Oricine vrea acest lucru, dar cu condiția de a obține certificarea, inclusiv micii fermieri sau agricultorii care își vând produsele în magazine și piețe.
Concluzia este, că fiecare dintre noi înainte de a cumpăra un produs, să citească atent eticheta, ca nu cumva pe lângă calificativele Bio sau Eco să fie folosiți o mulțime de aditivi sau E-uri care dăunează sănătății.
Ai grijă de sănătatea ta și a familiei tale!!!